Gratis prijsopgave: 085 - 30 35 871 of vul het formulier in

Mastvoet van zeeschouw zeilboot gelast.

Mastvoet van zeeschouw zeilboot gelast.

Onlangs een mastvoet van een stalen platbodem “Zeeschouw” gelast. Deze zeilboot heeft een houten mast geklemd in een metalen voet dat kan scharnieren om bij lage bruggen de mast te kunnen strijken. In deze mastvoet blijft normaal vaak regenwater staan. Water en staal in combinatie met zuurstof geeft een chemische reactie. Dit noemen wij roest. Roest betekent dat de kracht afneemt en soms zelfs kan schuren of afbreken. Komt er krachten op te staan dan wordt het gevaarlijk als er roest op zit.

Het behandelen van een roestige mastvoet van een zeilboot.

Het verwijderen van roest is belangrijk om de mastvoet uiteindelijk te kunnen lassen. Vaak bij het lassen moet het metaal goed blank van verf zijn. Dit schoonmaken kan met een schuurpapier, slijptol elektrisch of met een Dremel. Dat laatste hebben wij gebruikt. Een Dremel geeft als voordeel dat je overal goed bij kunt komen en het goed diep kan uithollen. Een roestplek wil je goed schoonmaken om te voorkomen dat je last op een zwak metaal.

Een last kun je binnen de voetkolom plaatsen of aan de buitenkant.

Wij hebben besloten de las aan de buitenkant te plaatsen van deze zeilboot. Dit had als voordeel dat wij het interieur van binnenuit onder de voetmast niet hoeven te demonteren en tijdelijk weg te halen. Je moet namelijk beseffen dat wanneer je staal last dat er zoveel hitte vrijkomt dat welke plek je last op het staal aan de andere kant het ook heel heet wordt. Vaak vergeet men dit en kan een brandschade veroorzaken. Isolatie of  houten betimmering kan door de hitte vlam vatten. Wij hebben daarom besloten een metalen verstevigingsplaat op de buitenkant te lassen. Hierdoor heb je ook versteviging van buitenaf.

Daarom is het noodzakelijk dat u een zeilboot goedonderhoud. Vooral stalen platbodem zeilboten zoals zeeschouw, lemsteraak, tjalk boten enzo met een stalen romp. Die hebben veel meer onderhoud nodig dan polyester. Wees er op tijd bij of als u er niet uit komt neem contact met ons op om te zoeken naar een oplossing.

 

Foto's

mastvoet zeeschouw gelast
mastvoet zeeschouw gelast
mastvoet zeeschouw gelast
mastvoet zeeschouw gelast
mastvoet zeeschouw gelast
mastvoet zeeschouw gelast


Terug